Ved kiropraktorerne Lisbeth Lantto & Ole Hansen | Søndergade 25  | 8600 Silkeborg | Tlf. 86 81 20 05 | Reception@SilkeborgRygcenter.dk | Kiropraktorvagten

                                                         

                                                                     


Symptomer - her hjælper vi

 

Ankel og fødder

I fodleddet er bevægeligheden og stabiliteten af stor betydning. Vi går hver dag rigtig mange skridt og står meget, hvilket stiller store krav til funktionen af fødder og fodled.

Såvel bevægelighed mellem de forskellige knogler som styrke og smidighed i muskler, sener og ledbånd er af vital betydning for velvære og funktionsniveau.

Lidelser, der kan opstå i ankel og fod:
  • hælspore

  • irriteret achillessene

  • forstuvning

  • forstrakte eller afrevne ledbånd

  • nedsat bevægelighed mellem knoglerne

  • nedsunket forfod

 

Hælspore: 

Hælspore er en fortykning/forkalkning som opstår under hælen, hvor den føles meget ubehagelig, som at gå på et glasskår.

Diagnosticeres ved røntgen eller scanning.

Forværres ved hård belastning, bedres ved aflastning og chokbølge behandling indlægssåler der aflaster, chokbølge behandling.

På SR behandles med chokbølge, gang-analyse og øvelser til optræning af ben- og fod muskler, foruden udspænding af musklerne.

 

Achillessene:

Overbelastning er en ofte forekommende gene i achillessenen. Ved mange idrætsgrene bliver senen belastet intenst, og kan blive meget irriteret. (Tendinit) Dette giver smerter ved belastning. Behandles med massage, øvelser, udspænding og genoptræning under vejledning.

Afrivning af achillessenen er en anden ret almindelig skade. Den opstår ofte ved landing efter et spring, eller når man hopper ned og lander forkert på foden. Kendes ved at man ikke kan sætte af med forfoden, når man går, og ved at musklerne bag på benet sidder som små buler øverst oppe på underbenet, lige under knæhasen.

Behandles operativt, og resultatet på længere sigt er afhængig af en grundigt vejledt genoptræning.

 

Forstuvning

Opstår typisk ved at ’vride om’ på foden. Herved forstrækkes alle strukturer på den side af leddet, man er vredet over til.

Der kan i voldsomme tilfælde opstå brud på knogler, men det hører til sjældenhederne.

Symptomerne er hævelse om leddet, blodudtrædninger, leddet føles varmt og er meget ømt, både ved berøring og vægtbæring.

Muskler bliver forstrakt, evt med fibersprængninger, ledbånd bliver strakt eller beskadiget, med permanent forlængelse til følge, og begge dele nedsætter den proprioceptive funktion i leddet. Det vil sige at det bliver sværere at sanse hvordan vore led er placeret, uden at se efter. Leddet er dårligt beskyttet mod gentagne traumer, hvis ikke den rette genoptræning finder sted.

Behandling vil bestå i normalisering af bevægelighed og stabilitet i leddet, suppleret med øvelser til at genoptræne de forskellige strukturer i fodleddet. DVS ledfrigøring, massage, muskeltræning og sanse-træning.

Genoptræning ved hjælp af et individuelt tilpasset øvelses program.

 

Ledlåsninger

Leddene i foden kan også give smerter. Hvis der opstår en låsning mellem to af knoglerne, skal bevægelsen ske ved at de andre led bevæger sig mere, og dermed kompenserer for de låste led. Dette belaster foden forkert, og kan give smerter her og nu, fejlbelastnings skader over tid. 

 

Nedsunket forfod

Er musklerne i fødderne for slappe, kan der opstå nedsunket forfod. Leddene mellem forfod og mellemfodsknogler synker nedad, og bliver klemt mod jorden, når man går. Især hvis man bruger fodtøj med høje hæle, kan gangen være særdeles smertepræget.

Behandles med ledfrigøring og øvelser for fodens muskler, føddernes smidighed og styrke. Trænings program udarbejdes individuelt til træning hjemme.  

 

 

Til forsiden - Silkeborg Rygcenter -  kiropraktor, fysioterapeut, ergoterapeut mm. i Silkeborg
 

 

Kiropraktorerne Lisbeth Lantto & Ole Hansen  |  Medlem af Dansk Kiropraktor Forening  |  Autoriseret af Sundhedsstyrelsen  |  Overenskomst med Sygesikringen.